Tässä seivästetään heinää naapureiden ja kotiväen kanssa 2005.

Tässä seivästetään heinää naapureiden ja kotiväen kanssa 2005.


 

Myslinen saaristolaisleipä

Ainekset:

  • 1 litra piimää
  • 50 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl siirappia
  • 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta (pakastepuolukoista)
  • 3 dl Sysmän omenakarpalomysliä / hunajaviljamysliä
  • 3 dl maltaita (esim. Tuoppi- mallas
  • 4 dl ruisjauhoja
  • n. 10 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, sekoita hiiva hyvin joukkoon. Sekoita loput ainekset vaikka puuhaarukalla tai tukevalla vispilällä piimän sekaan. Taikina on löysä, käsin ei tarvitse vaivata. Jaa taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan (alumiiniset käyvät myös). Anna taikinan kohota liinan alla 1 ½ tuntia. Paista leipiä 175 C:ssa, noin 1 tunti 15 minuuttia.

 

Kasvisjuustopiiras

Pohja:

  • Voita 150 g
  • Vehnäjauhoja 3 dl
  • Sysmän Luomumysliä 1 dl
  • Juustoraastetta 1 dl
  • Soodaa 0,5 tl
  • Kylmää vettä 2 rkl

Täyte:

  • Sipulia n. 3-4 kpl
  • Paprikaa, pieniä 2 kpl
  • Rypsiöljyä 3 rkl
  • Suolaa 1 tl
  • Rouhittua mustapippuria 1-2 tl
  • Yrttimausteita 1-2 rkl
  • Kermaa 3 dl
  • Kananmunia 3 kpl
  • Emmentalraastetta 2-3 dl 
  • tai sinihomejuustoa 150 g

Ohje:

  1. Valmista pohja nyppimällä kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi, sooda jauhoihin sekoitettuna.
  2. Painele pohja voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Esipaista 200 asteessa uunin keskitasolla 10 min.
  4. Viipaloi tällä välin kasvikset ja kuullota niitä pannulla kuumassa öljyssä mausteiden kera 10 min. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
  5. Sekoita kerma, munat ja mausteet
  6. Levitä kasvistäyte piirakkapohjalle ja kaada kermaseos päälle.
  7. Ripottele juusto pinnalle.
  8. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 min.

Luomumyslisämpylät

Ainekset:

  • Vettä 0,5 l
  • Hiivaa 50 g
  • Vehnäjauhoja 9-10 dl
  • Grahamjauhoja 1 dl
  • Suolaa 1,5 tl
  • Hunajaa 0,5 dl
  • Öljyä 0,5 dl
  • Sysmän Luomumysliä 4 dl

Ohje:

  1. Lämmitä vesi 38-asteiseksi, kädenlämpöiseksi.
  2. Liuota hiiva veteen ja lisää puolet vehnäjauhoista, kaikki grahamjauhot, suola, hunaja ja öljy.
  3. Alusta taikinaan mysli ja vähitellen loput vehnäjauhot.
  4. Kohota taikinaa liinan alla puolisen tuntia.
  5. Kumoa taikina pöydälle ja leivo sämpylöiksi.
  6. Kohota sämpylät hyvin liinan alla peitettynä noin puoli tuntia.
  7. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle mysliä.
  8. Paista uunissa 255 asteessa 8–10 min.

 Mustaherukka-mustikkaherkku

Ainekset:

  • Mustaherukoita 1 dl
  • Mustikoita 1 dl
  • Vispikermaa (hyla) 1 dl
  • Rasvatonta hylapiimää / 2,5 dl
  • Sokeria 0,25 dl
  • Vaniliinisokeria 0,5 tl
  • Sysmän Vilja Luomumysliä 2 dl

Ohje:

  1. Soseuta puolijäiset marjat sauvasekoittimella.
  2. Lisää piimä, sokeri ja vanilliinisokeri.
  3. Vaahdota kerma ja lisää se muiden ainesten joukkoon.
  4. Lisää mysli juuri ennen tarjoilua, jos haluat että se pysyy rapeana.

Mustikkajogurttivaahto

Ainekset:

  • Kananmunia 1 kpl
  • Sokeria 0,5 dl
  • Kuohukermaa 2 dl
  • Mustikkajogurttia 2 dl
  • Sysmän Luomumysliä 0,5 dl

Ohje:

  1. Erottele keltuainen ja valkuainen.
  2. Vaahdota valkuainen.
  3. Vaahdota keltuainen ja sokeri.
  4. Vaahdota myös kuohukerma.
  5. Lisää mustikkajogurtti keltuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen.
  6. Lisää tämän jälkeen kermavaahto varovasti sekoittaen ja viimeiseksi valkuaisvaahto yhdessä myslin kanssa.
  7. Kääntele kaikki aineet sekaisin.
  8. Tarjoile vaahto esim. tuoreiden marjojen kanssa.

Myslipiirakka

Ainekset:

Pohja:

  • Voita 100 g
  • Kasviöljyä 0,5 dl
  • Sokeria 0,5 dl
  • Kananmuna 1 kpl
  • Sysmän Luomumysliä 2 dl
  • Vehnäjauhoja 2,5 dl

Täyte:

  • Mustikoita 5-6 dl
  • Perunajauhoja 1 rkl

Päälle:

  • Sysmän Luomumysliä 1 dl
  • Sokeria 0,5 dl
  • Öljyä/voita 0,5 dl/50 g

Ohje:

  1. Vaahdota pehmeä voi, kasviöljy ja sokeri.
  2. Lisää muna hyvin vatkaten.
  3. Sekoita mysli ja jauhot seokseen.
  4. Taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan (n. 25 cm) pohjalle ja reunoille.
  5. Laita päälle mustikoita tai omenaraastetta, joihin on sekoitettu perunajauho.
  6. Tee muruseos myslistä, sokerista ja öljystä sekoittamalla aineet keskenään ja levitä seos marjojen päälle.
  7. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 min.