Juustokastike
Ainekset:
- Voita 2 rkl
- Vehnäjauhoja 3 rkl
- Maitoa 4-6 dl
- Suolaa ripaus
- Juustoraastetta 2 dl
Ohje:
- Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.
- Lisää jauhot sekoittaen, älä ruskista.
- Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen.
- Sekoita tasaiseksi ja keitä noin 2 min.
- Lisää juustoraaste ja mausta.
Kalaviljapihvit
Ainekset:
- Sysmän Viljapihviainesta 1 pss
- Vettä 3 dl
- Kananmunia 1 kpl
- Jauhettua kalaa noin 400 g
- Sitruunapippuria
- Suolaa
Ohje:
- Lisää viljapihviaines veteen ja anna turvota noin 15 min.
- Lisää muna ja jauhettu kala.
- Mausta sitruunapippurilla ja suolalla.
- Paista.
Kantarellivalkokastike
Ainekset:
- Pilkottuja kantarelleja 0,5 l
- Voita 2 rkl
- Vehnäjauhoja 3 rkl
- Maitoa 5 dl
- Suolaa
- Valkopippuria
Ohje:
- Haihduta sienistä miltei kaikki neste miedolla lämmöllä paistinpannussa. Tee sillä aikaa valkokastike.
- Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä.
- Lisää jauhot ja sekoita hyvin.
- Lisää maito ja hämmennä silloin tällöin. Keitä hiljalleen 3-5 min, kunnes kastike sakenee.
- Lisää sienet ja keitä kastiketta vielä miedolla lämmöllä 10-15 min ja mausta.
Kasvismureke
Ainekset:
- Viljapihviainesta 150 g
- Vettä 1 dl
- Soseutettua perunaa 400 g
- Soseutettua porkkanaa 600 g
- Pakastepinaattia 200 g
- Hienonnettua sipulia 100 g
- Kasvisliemijauhetta 30 g
- Korppujauhoa 100 g
Ohje:
- Keitä ja soseuta vihannekset.
- Lisää soseeseen viljapihviainekset ja kasvisliemijauhe.
- Muotoile uunipellille murekkeeksi, pyöryköiksi tai pihveiksi.
- Paista kiertoilmauunissa 180 asteessa 15-20 min.
Lämpimät voileivät
Ainekset:
- Valmiita viljapihvejä
- Grahampaahtoleipää
- Juustoraastetta
- Kirsikkatomaatteja
- Paprikasiivuja
Ohje:
- Laita paahtoleivän päälle jäähtyneitä, viljapihvejä.
- Lisää leivälle ohuita tomaatin ja paprikan siivuja.
- Raasta päälle juustoa.
- Paista uunissa 5-8 min 200 asteessa.
Lihaviljapihvit
Ainekset:
- Sysmän Viljapihviainesta 1 pss
- Vettä 3 dl
- Kananmunia 1 kpl
- Jauhelihaa noin 400g
Ohje:
- Lisää pussilliseen jauhetta 3 dl vettä ja anna turvota noin 15 min.
- Lisää kananmuna, jauheliha ja mausta mielesi mukaan.
- Paista pihvit.
Nokkosvalkokastike
Ainekset:
- Nokkosia 1 l
- Voita 2 rkl
- Vehnäjauhoja 3 rkl
- Maitoa 5 dl
- Suolaa
- Valkopippuria
Ohje:
- Kerää noin 1 litra nuoria nokkosia tai latvaversoja.
- Huuhtele.
- Ryöppää kiehuvassa vedessä noin 3 min.
- Silppua pieniksi.
- Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä.
- Lisää jauhot ja sekoita hyvin.
- Lisää maito ja hämmennä silloin tällöin. Keitä hiljalleen 3-5 min, kunnes kastike sakenee.
- Keitä kastiketta vielä miedolla lämmöllä 10-15 min ja mausta nokkossilpulla.
Paisto-ohje pihveille
Ainekset:
- Sysmän Viljapihviainesta 1 pussi
- Vettä 3 dl
- Rasvaa paistamiseen
Ohje:
- Lisää pussilliseen jauhetta 3 dl vettä ja anna turvota noin 15 min.
- Kuumenna rasva pannulla.
- Nostele pannulle reiluja ruokalusikallisia taikinaa ja muotoile ohuiksi pihveiksi.
- Paista miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi ja rapeiksi viljapihveiksi.
- Valmiit pihvit säilyvät jääkaapissa 2-3 vrk. Ne voidaan myös pakastaa tai niistä voi valmistaa lämpimiä voileipiä.
Porkkanaviljapihvit – 12 kpl
Ainekset:
- Sysmän Viljapihviainesta 1 pss
- Vettä 3 dl
- Porkkanaraastetta 3 dl
Ohje:
- Lisää turvotettuun taikinaan noin 3 dl porkkanaraastetta, sekoita hyvin.
- Turvota vielä 15 min.
- Paista ruskistetussa rasvassa isohkoja litteitä pihvejä.
Sienipihvit
Ainekset:
- Sysmän Viljapihviainesta 1 pss
- Vettä 3 dl
- Kuivattuja ja murennettuja sieniä 2-3 rkl
- Rasvaa paistamiseen
Ohje:
- Lisää viljapihviaines ja sienet veteen ja anna turvota noin 15 min.
- Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota seosta vähintään 30 min.
- 2. Paista normaaliin tapaan.
- Voit myös käyttää 2-3 dl suolasieniä liotettuna ja hienonnettuna.
Vihannessalaatti pihviaterialle
Ainekset:
- Jäävuorisalaatti 1/2-1
- Kukkakaali, pieni 1 kpl
- Keltainen paprika 1 kpl
- Pakastemaissia, 200 g 1 pss
- Pakasteherneitä, 200 g 1 pss
- Punasipuli 1 kpl
- Tilliä
Kastike:
- Öljyä 0,5 dl
- Viinietikkaa 2 rkl
- Sokeria ripaus
- Suolaa ripaus
- Sitruunapippuria ripaus
- Koristeluun kirsikkatomaatteja
Ohje:
- Suikaloi salaatti ja levitä vadille.
- Hienonna sipuli ja tilli, kuutioi paprika.
- Pilko kukkakaali pieniksi palasiksi ja hienonna varret.
- Sekoita vihannekset, tilli ja salaatinkastike keskenään ja kaada salaattipedille.
- Koristele kirsikkatomaateilla.