Tikkutollo

Sysmäläiseen ruokaperinteeseen kuuluu ruoka nimeltä tikkutollo. Vaikka sysmäläiset ovat ruuan omineet itselleen, niin kyseistä ruokaa on syöty paljon muuallakin ja sitä kutsutaan muualla vaikkapa marjamämmiksi tai ruispuolukkapuuroksi.
Yön yli hauduttamalla (mieluiten leivinuunissa) tikkutollo imeltyy mämmimäisen makeaksi. Ainekset ovat yksinkertaiset ja edulliset: vesi, ruisjauho ja puolukkasurvos.
Kiehauta 1 ½ litraa vettä, kaada se noin 3 litran uunivuokaan ja vispilöi siihen 4-5 dl ruisjauhoja ja lisää 5 dl survottuja puolukoita ja halutessasi vielä ½ dl sokeria ja ½ tl suolaa. Hauduta uunissa 150 asteen lämmössä pari tuntia ja lisäksi 120 asteen lämmössä 6-8 tuntia. Tikkutollo nautitaan vaikkapa maidon kera!

5 Responses

  • Sysmässä syötiin ainakin 1940 luvulla paljon tikktolloa. Olin pikku poika kun kerättiin puolukoita ja äiti valmisti tikkutollon. Kyllä silloin maistui hyvälle. Niilo.

  • Tervehdys, tuossa Facebookissa, Sinkut 70v plus Keskusteluryhmä, joku kyseli että mikä on tikkutollo, en tuolla nimellä ole aikaisemmin kuullutkaan moista syötävää, mutta syönyt olen, vaikken tuota nimeä tiennytkään, Hyvää keväänjatkoa tikkutollon tiimoilta: Terveisin: Pirkko

  • Kun tätä tikkutolloa kyseltiin, niin kuka tietää mitä on mutti, lapsena sitä usein syötiin ja ai että se oli hyvää voin ja kylmän maidon kera. Terveisin: Pirkko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.